2018. nov 14.

Ilyen lesz a jövő farmja

írta: acsakiattila
Ilyen lesz a jövő farmja

A technológiai forradalom egyetlen iparágat sem kímél, így a mezőgazdaságnak is fel kell készülnie az átalakulásra. Egy kaliforniai Iron Ox cég szakértői most teljesen megreformálták a növénytermesztést: fejlesztettek egy olyan farmot először a világon, amely teljesen autonóm működésű. 

-7-837x404.jpg

Az Iron Ox farmja egy üvegházon belül üzemel, ahol mesterséges intelligencia-algoritmusok, illetve robotok gondoskodnak a növények megfelelő növekedéséről. A rendszer egyelőre kizárólag leveles zöldséges termesztésre alkalmas: fejes salátát, római salátát, fodros kelt, valamint bazsalikomot, koriandert és metélőhagymát lehet termeszteni rajta. 

 

Fejlesztő szerint a legfontosabb, hogy a cég nem a megfelelő mezőgazdasági folyamatok egy-egy részének helyettesítéséhez tervezett robotokat, hanem elve egy olyan rendszert készítettek, amely minden egyes folyamatot - így például a vetés a növények ellenőrzése vagy a termés betakarítása - is emberi beavatkozás nélkül történik, naponta akár több ezek növény esetében.

-8-837x322.jpg

Egyébként két fő rendszer képezi a robotfarm alapját, amelyek tökéletesen együttműködnek. Az egyik robotkar, amely milliméteres pontossággal képesek megvizsgálni a zöldségeket, a háttérben pedig egy felhő alapú megoldás gondoskodik a beérkező vizuális adatok feldolgozásáról. Ezt a rendszert egy autonóm szállítórendszer egészíti ki, amelynek egységei az önjáró autókhoz hasonló módon közlekednek a farmon. Szenzorjaik mellett a vezérlésről is a mesterséges intelligencia gondoskodik. 

Szerinted milyen lesz a jövő farmja?

Szólj hozzá

kreatív jövő multi munka üzlet magyar magyarország robot facebook forradalom fejlesztés fejlődés technológia robotok növekedés digitalizáció platform digitalizálás digitális világ automatizáció Magyarország digitálisgonolkodás digitálisvilág digitalizált világ digitális megoldások digitális gondolkodás customer serivce