2018. nov 07.

Wifi vagy 5G legyen az önvezető autókban?

írta: acsakiattila
Wifi vagy 5G legyen az önvezető autókban?

Autógyártók kontra távközlési cégek: az EU-nak hamarosan el kell döntenie, hogy wifi vagy a jövő technikája, az 5G szolgálja majd az önvezető autókat. 

780.jpeg

A problémát még nagyon kevesen ismerik, holott nagy jelentőséggel bír. Az Unió még idén előterjeszti javaslatait, milyen távközlési technika kerüljön majd az önvezető kocsikba. Az álláspontok eddig szögesen állnak egymással szemben: egyes nagy autógyártók azt szeretnék, ha a műholdas alapon működő V2V (vehicle to vehicle) wifi rendszert alkalmaznának a kocsikban. Klasszikus, kirpóbált megoldásról van sz amelynek a hátulütője viszont, hogy nagyon rövid a hatótávolsága. 

Gyárak azzal érvelnek, hogy mivel elérhető, az a késlekedés nélkül alkalmazható online az önjáró kocsik biztonsági és szórakoztató funkcióinál. 

tesla_model_s1.jpg

A távközlés fejlestése híveinek ellenérve: az önjérő, hálózatba kapcsolt járművek számára a wifi elavult megoldás lenne, helyette a legújabb megoldást az 5G-t kívánatos használni amelynek hálózata 2015-ig teljesen kiépül az EU területén. 

Az Unió álláspontja: versenysemleges döntés születik majd, amely lehetővl teszi, hogy olyan rendszerek épüljenek amelyek mind a wifi mint az 5G-s összeköttetéssel működnek. A távközlési vállalatok mindenesetre attól tartnaka, hogy az uniós irányelvek a wiinek adnak majd előnyt, ezzel pedig részben eltűnik az ösztönzés, hogy kiépítsék az 5G-s rendszereket.

Forrás: Euractiv

Szólj hozzá

jövő munka üzlet magyar robot forradalom fejlesztés fejlődés technológia vállalkozás robotok növekedés digitalizáció platform digitalizálás digitális világ automatizáció Magyarország önvezető autók önvezetőautók digitálisgonolkodás digitalizált világ digitális megoldások smartcar