2018. okt 10.

Robotok: fájni fog az átállás?

írta: acsakiattila
Robotok: fájni fog az átállás?

A digitalizált gépek már 2025-ben több munkafeladatot fognak majd ellátni mint az emberek. A digitalizáció számtalan munkahelyet tesz feleslegessé, ugyanakkor még többet hoz létre - csak fel kell készülni azok betöltésére. 

A tanulmány elkészítéshez személyzeti és vállalati stratégia-menedzsereket kérdeztek meg 20 iparosodott és fejlődő országban, amelyek összességükben a világ gazdasági teljesítményének 70 százalékát adják. A válaszok szerint 2022-ig az automatizált folyamatokat irányító gépek és algoritmusok révén ezekben az országokban 75 millió munkahely vész el, ugyanakkor 133 millió új típusú munkahely keletkezik.

1516699127_4221396001_5716510015001_5716497478001-vs.jpg

Egy- két évvel korábbi, hasonló felméréshez viszonyítva az tűnik ki, hogy:

a digitalizáció a korábbi becsültnél jóval több munkahelyet generál,

mert a gazdaság egyre jobban megérti az átállás nyújtotta lehetőségeket. Elsősorban keresettek lesznek majd a(z):

  • adatelemzők
  • szoftver-fejlesztők
  • e-kereskedelem és közösségi média szakértők

Hasonlóan növekedik majd az olyan munkahelyek száma, mint az eladási- és marketing-menedzserek, innovációs fejlesztők, ügyfél tanácsadók. Ugyanakkor feleslegessé válnak a hagyományos irodai munkák, ahol az adatgyűjtés- és feldolgozás áll a középpontban. 

giphy-2.gif

A jelenlegi munkák 71 százalékát végzik emberek és 29 százalékát gépek, 2022-re 58:42 százalékra alakul ez az arány, míg 2025-re már az algoritmusokkal működő gépek lesznek fölényben. 

Az átalakulás nélkülözhetetlenné teszi a munkavállalók tovább- illetve átképzését is. Érdekesség, hogy a vállalkozások 83 százaléka már olyan új munkatársakat keres, akiknek ma is vannak ismereteik a Big Data és az AI alkalmazásában, és kezelésében. A cégek egyre inkább szerződésben alkalmazottakat keresnek, szabadfoglalkozásúkat, vagy partner-vállalkozásokat, akikre rábízhatják ezeket a feladatokat. 

Ebből azt a konklúzió vonom le, hogy egyre ritkább lesz a megszokott lehetőség, hogy valaki egy vállalkozásnál dolgozza végig az életét. Aki nem kíván, vagy nem tud átállni az új munka- és technológiai világra, az nagyon nagy hátránnyal indul.

Szólj hozzá

jövő multi munka üzlet magyar hálózat magyarország döntés robot forradalom fejlesztés fejlődés fejlesztők dolgok menedzsment vállalkozás robotok munkahely növekedés digitalizáció digitalizálás digitális világ automatizáció Magyarország Mi digitálisgonolkodás digitalizált világ digitális megoldások döntésfolyamat dolgokinternete digitális készségek digitális tudás gondolkádás