2018. sze 30.

Szokások, amiket elsöpört a digitalizáció

írta: acsakiattila
Szokások, amiket elsöpört a digitalizáció

Napokban gondolkodtam azon, hogy milyen alapvető szokásunkat alakította át vagy tűntetett el teljesen a digitalizáció.

film-photography-filmstrip-equipment-thumb.jpg

Filmkölcsönzés a tékából - Eleve téka sincs más sehol, és alig maradt DVD kölcsönző. Pedig nagyon sok család napi megélhetését adta ez a fajta vállalkozás majd az internet teljesen elsöpörte a kölcsönzőket. Ma, ha filmet akarunk nézni, akkor felkapjuk a távirányítót, és kikeressük valamilyen on demand kínálatból, vagy egyenesen a HBOGO-ról vagy a Netflixről streameljük. 

2c06c2d51323729c9238d00e8d515326.jpg

Megnézni a menetrendek - Régen mikor a vonat vagy buszmenetrendre voltunk kíváncsiak, akkor kimentünk az állomásra, és a nagy táblán megnéztük, hogy mikor jön-megy a busz vagy a vonat. Ma már előkapjuk a mobilunkat, és az applikációban azonnal láthatjuk a menetrendet. 

20100114mavsztraj7.jpg

Sorban állni, és telefonfülkében telefonálni - Igen, az érzés még azért megvan, mondjuk, ha pénzt szeretnénk felvenni egy automatából, de korábban ezt a telefonfülke előtt is átélhettük. Bár ma már mindenkinek van mobiltelefonja, és nagyon kevés telefonfülke van, maximum kisebb jövedelemmel rendelkező külföldiek bonyolítanak le hívásokat. 

Órai levelezés - Vannak olyan iskolák, ahol óra előtt elveszik a telefont, de az biztos, hogy a Viber és a Whatsapp korszakát éljük, és már nem írogatunk egymásnak szakadt papírdarabokon. 5b767e6a01247whatsapp.jpg

Elmenni az újságoshoz - Bár ma még vannak újságárusok, de a shopokban számtalan más szolgáltatást is igénybe vehetünk. Az biztos, hogy ha szeretnénk képben lenni a napi aktuális információkkal, nem rohanunk a napilapért, felcsapjuk a laptopunkat, és elolvassuk. 

Kérdésünkkel szakemberhez fordulni - Régebben, ha valaki kérdésünk esetleg problémánk volt, mondjuk nem indult a számítógép, esetleg szerelni kellett otthon valamit a ház körül akkor kerestünk egy szakit, aki segít. Ma már mindenre találunk megoldást a YouTube-on. 

Veled mi történt? Régen, ha szerettük volna tudni, hogy mi történt a másikkal, akkor erre ott voltak az osztálytalálkozók, meg különböző baráti találkozók. Ma már ott tartunk, hogy a Facebookról és az Instagramról mindent megtudhatunk a másikról. 

Fotók előhívása - A mai generáció talán el sem tudja képzelni azt a korszakot, amikor a családi rendezvényen fotókat készített, majd egy hónap múlva megtudták, hogy milyenek lettek. A filmtekercseket illetően 1888 óta az amerikai Kodak 2012-ben szűnt meg, de ha úgy vesszük, sokáig bírták. Bár ma még van fotónyomtatás különböző áruházakban, drogériákban bár ott nem kell heteket várni a fotókra. 

SMS és MMS - Mint ahogy az órai levelezéseket az SMS-t is felváltotta a Facebook Messenger vagy az iMessage, Viber és még sorolhatnánk. Azt gondolom, hogy ma már szinte nagyon kevés SMS-t és MMS-t küldünk egymásnak. 

Térkép - Ha egy család nyaralni indult mindig be volt készítve a térkép, amivel tájékozódhattak a nagy kaland közben. Ma már ott az okostelefonunk, és a Waze segítségével navigálunk. 

Számomra ez a 10 legfontosabb szokás, amit a digitalizáció teljesen átalakított. Te mivel egészítenéd még ki a listát? :)

Szólj hozzá

jövő magyar újság térkép magyarország facebook forradalom fejlesztés fejlődés technológia smart átalakulás növekedés digitalizáció platform digitalizálás digitális világ automatizáció viber Magyarország whatsapp Messenger digitálisgonolkodás digitalizált világ digitális megoldások