2018. sze 26.

Így lehetsz digitális állampolgár

írta: acsakiattila
Így lehetsz digitális állampolgár

Észtországban már lehetőség van a digitális állampolgárság igénylésére, amellyel a világon bárki élhet, így például itthon vagy külföldön dolgozó magyaris is. Ha valaki digitális állampolgár lesz akkor óriási adókedvezménnyel és nevetségesen egyszerű ügyintézéssel jár, ami igazán vonzóvá teheti az észak-európai államot a kis- és középvállalkozások számára. A csatlakozó magánszemélyek pedig elsőként elmondhatják magukról, hogy ők a világ első digitális állampolgárai.

images.jpeg

Ezzel a típusú államolgársággal már szinte minden felnőtt észt rendelkezik, ahogy elektronikus személyivel is, amit a világon bárhol egy számítógépre köthet, ezzel pedig azonnal intézheti ügyeit, gondolok itt valamilyen hivatali probléma megoldására vagy akár az egészségbiztosításra. 

Az észtek elképesztő digitális fejlesztésre kapcsoltak, ennek bizonyítéka a fentebb látható videó, ahol egy hétköznapi lehetőséget mutat be: szinte mindent el lehet intézni a neten, és hogy milyen helyzetekben jön jól a fentebb már emlegetett e-személyi. Az igazolványt a számítógéphez kötve szinte bármilyen hatóságot el lehet érni, de akár szavazatot is le lehet adni a parlamenti választáson. A kártyát pedig egy hozzátartózónak adva a beteg helyett egy családtag is megveheti az orvos által felírt gyógyszereket. 

A filmben szerepel még az e-rendőrség is: a korrupció csökkentése céljából a rendőrök minden egyes intézkedését és mozzanatát kamerák rögzítik, illetve a rendvédelmi szervek a közösségi oldalakon is aktív kommunikációt folytatnak.

A videóban az is látszik még, hogy az észt gyerekek már a második osztálytól tanulják a számítógépekkel, a robotikával és az internet világával kapcsolatos fontos ismereteket. 

Észt lehet a külföldön dolgozó magyar is

A digitális állampolgárok kis- és középvállalkozásokat támogató környezetet, kedvező adózási feltételeket is kapnak, mindezt akár úgy, hogy eközben nem Észtországban élnek. Az e-állampolgárságot elsősorban azoknak érdemes igényelniük, akiknek nemzetközi ügyfeleik vannak. Az észt a világ nyolcadik legpiacbarátabb gazdasága, ilyen feltételek mellett pedig bármilyen vállalkozás könnyen beindítható. A digitális állampolgároknak például egy euró vállalkozói adót sem kell fizetniük, amíg a cégükből nem vesznek ki profitot. Az ország így paradicsomnak számít a startupok számára, ezt használta ki az észt fejlesztésű (a Microsoft tulajdonában álló) Skype is.

Mindenki láthatja, ki nézegeti az adatait

Az észt állam minden személyes adathoz hozzájuthat, de azok tulajdonosa az állampolgár, akinek – a különleges chippel ellátott személyi igazolvánnyal – minden róla szóló és a közigazgatásban meglévő információhoz azonnali hozzáférése van. Ez azt is jelenti, hogy az emberek azonnal látják, ha az állam, vagy valamilyen szervezet az adatai között nézelődött. Ha a betolakodó nem tudja megmagyarázni, hogy miért lépett be az állampolgár rendszerébe, börtönbüntetést kap.

Én azonnal igényelném itthon a digitális állampolgárságot. Te mennyire vagy digitális? :)

Szólj hozzá