2018. sze 21.

A jövőben adatainkkal is fizethetünk lakbért

írta: acsakiattila
A jövőben adatainkkal is fizethetünk lakbért

 

Intelligens lakásokat ad bérbe egy New York-i startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik. Az adatokat egyelőre még nem értékesítik.

A Roomrs olyan okoslakásokat ad bérbe, amelyekben a záraktól a fűtésen át az alvási szokásokig mindent megfigyelnek, elemeznek, és az eredmények alapján fejlesztik tovább az appartmanokhoz kötődő szolgáltatásokat. A dologgal most még mindenki jól jár – látszólag. A bérlők elképesztő kényelemhez jutnak viszonylag kedvező áron – legalábbis annál olcsóbban, mintha magunkank kellene berendezniük egy lakást ilyen színvonalon –, a Roomrs pedig értékes adatokhoz a lakások és szolgáltatása továbbfejlesztéséhez.

header_privacy_policy.jpg

Ezt már a digitális bennszülötteknek építették

A lakásokban, melyek első ránézésre nem sokat árulnak el okosságukról, az alapfelszerelés része az intelligens zár a bejárati ajtón, de intelligensek az ablakok, a világítótestek, a légkondicionáló és a fűtési rendszer, a tévékészülék, sőt még a matrac is. Az egyes eszközöket pedig a Google Home fogja össze rendszerré.

Ám mindehhez járul egy súlyos feltétel: a lakónak hozzá kell járulnia, hogy a Roomrs 24 órában monitorozza az életét. A Roomrs operatív vezetője, Avi Lichtenstein szerint azonban ez nem probléma. A lakásokra jelentkező tipikus bérlők ugyanis olyan, karrierjük elején álló digitális bennszülöttek, akik nagyon is tudatosan használják saját életük menedzselésére a digitális eszközöket, és emiatt nem félnek attól, hogy a technológia integrálódik a mindennapi életükbe. Az operatív igazgató bérlőik anyagi státusáról nem árult el semmit, de mint mondta, többségük más városokból érkezett New York dolgozni vagy tanulni.

A bérlőkkel első körben minimum három hónapra, de maximum egy évre szerződnek, és komplex szolgáltatást nyújtanak, azaz a digitális csatornák nem csak a lakáson belüli életet segítik, hanem például a kapcsolatteremtést is.

Mi lesz a személyes adatokkal?

A Roomrs egyelőre nem kényszerül arra, hogy az összegyűjtött adatokat értékesítse. Az operatív igazgató szerint egyébként ez nem is kardinális probléma, hiszen ma már minden ezekről az adatokról szól, amivel a bérlőik tisztában vannak. A Google is adatot gyűjt, a mobiltelefon is adatot gyűjt, és azt mindenki elfogadja. Azzal példálózott, hogy a Facebooknál sem azzal volt gondjuk a felhasználóknak, hogy Zuckerbergék eladták az adataikat, hanem azzal, hogy elhallgatták.

A cég saját bevallása szerint 25 százalékkal több pénzt tud kihozni egy lakásból, mint egy hagyományos bérbeadó. Ez több dolognak köszönhető. Egyrészt ezek szuper módon felszerelt lakások, amikért eleve többet lehet kérni. A lakások annyiban egy szállodára hasonlítanak, hogy nagyon hasonlóan néznek ki, ezért nagy tömegben tudtak bútorokat vásárolni, ami csökkentette a berendezési költségeket. Ugyanakkor a kihasználtság is jobb, mint egy szállodánál, mert a bérlők hosszabb ideig maradnak.

Az adatokat egyelőre a Google Home ajánlórendszer, valamint a bérleti rendszer optimalizálására használják. Mivel például még egy többek által bérelt lakásban is személyre szabottan tudják ellenőrizni az energiafelhasználást, tudnak differenciálni a bérleti díjakban. De akár azt is követni tudják, hogy az egyik bérlőjük beteg, és segítségre szorul (például két napja fel sem kelt az ágyából).

Az árak összességében persze borsosak. Van olyan három hálószobás lakás, melyben egy hálószoba bérlése több mint 1800 dollárba kerül havonta. Persze a Roomrsnek is igazodnia kell a lakásbérleti piachoz, így számít az is, hogy hol van az adott lakás, de akár 2300 dollárért egyedül is lehet lakást bérelni.

forrás: piacesprofit.hu

Szólj hozzá

jövő multi magyar robot online forradalom fejlesztés fejlődés technológia vállalkozás robotok munkahely növekedés digitalizáció platform digitalizálás digitális világ automatizáció Magyarország digitálisgonolkodás digitalizált világ digitális megoldások