2018. aug 07.

Ezek a szakmák kellenek a jövőben

írta: acsakiattila
Ezek a szakmák kellenek a jövőben

A technológiai változás gyökeresen átalakítja a világunkat, és ez a változás egyre csak gyorsul, viszont senki sem szeretne lemaradni. Viszont, hogy lépést tartsunk az egyre nehezebben megy, hiszen régen egy változás sokkal lassabban zajlott le, tudtunk szépen lassan alkalmazkodni, és elfogadni a dolgok szükségszerűségét. Ellenben ma már naponta jelennek meg radikális újítások az élet minden területén. Sokakban merül fel a kérdés, hogy majd a gyerekeink milyen munkát fognak végezni. 

people-woman-coffee-meeting.jpg

Nehéz pontosan megmondani, hogy mik lesznek a jövő munkakörei, viszont abban biztos vagyok, hogy nem feltétlen kell a szűken vett szakmákban gondolkodni. A mostani fiatalok úgy gondolom akkor tudnak igazán felkészülni, hogy egy-két valamilyen alapterületet kiválasztanak maguknak, és abban folyamatosan képzik, fejlesztik saját magukat.

Jelenleg a tudomány, technológia, mérnöki és matematikai készségek fogják adni a jövő szakmáinak alapjait. A másik nagyon fontos terület a social, mobil, adatelemzés, felhőszolgáltatások kezelésének képessége.

Az alap kompetenciák mellett fontos olyan területet választani, amik a gyors alkalmazkodó képességet támogatják. Fontos lesz a jó kommunikációs képesség, a logikus, strukturált stratégiai gondolkodásmód a kreatív szemlélet és a design-gondolkodás. Egyre több olyan dolgozót keresnek, akik szellemileg rugalmasak, képesek jobbító szándékkal megkérdőjelezni bizonyos dolgokat, magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, és megvan bennük hajlandóság az önfejlesztésre.

426001-r.jpg

Azt gondolom, hogy a fiataloknak nem kell várniuk a kívülről érkező megoldásokra, hiszen a szakmákat majd saját maguk találhatják ki.

 Peter Diamandis innovációs szakember azt mondja, hogy a jövő legnagyobb üzleti lehetőségei a ma legnagyobb kihívásaiból adódnak.

Ha ezt veszem alapul, akkor megjósolhatjuk, melyek lesznek a legjövedelmezőbb befektetési területek. Azt gondolom, ha ügyesek vagyunk, és nyitottak vagyunk az új megoldások felé akkor jó lehetőségeket tudunk teremteni magunknak és a gyerekeinknek is. 

Szólj hozzá

google mobil jövő multi munka magyar magyarország online online kereskedelem innováció forradalom mi fejlesztés fejlődés technológia fejlesztők home mesterséges dolgok ekereskedelem mesterséges intelligencia munkatársak munkahely növekedés digitalizáció platform munkahelyek készségek digitalizálás önfejlesztés digitális világ automatizáció új munkahelyek digitálisgonolkodás digitalizált világ digitális megoldások kereskedem digitális tudás gondolkádás