2018. aug 03.

Ezektől a kütyüktől lesz okos az otthonunk

írta: acsakiattila
Ezektől a kütyüktől lesz okos az otthonunk

Az ingatlanok értéke mostanában az egekbe jár, néhány nem túl drága kütyüvel tovább gyarapíthatjuk otthonunk értékét. Ezek az eszközök kényelmesebb és fenntarthatóbb életet biztosítanak nekünk. 

smart-home-2-770x285.jpg

Mi is az okos otthon lényege?

Az okos lakások vízióját már sokan megpróbálták felvázolni még a kilencvenes években. Bill Gates, a Microsoft akkori első emberének az egyik terve az volt, hogy tökéletes okos otthont alakít ki. Sajnos a technológia még nem tette lehetővé az igazán hatékony eszközök kifejlesztését, ezért az ötlet és a látványterv maradt a tervezőasztalon. Mára szerencsére a smarthome könnyedén kialakítható otthonunkban. Okostelefonról vezérelhetjük háztartási és szórakoztató-elektronikai eszközeinket, melyek egymással kommunikálva megkönnyíthetik életünket. 

letoltes_1.jpg

Milyen eszközökkel turbózható fel a lakásunk értéke?

Az okoszárak (smart lock)

A megoldás lehetővé teszi, hogy akkor is biztonságban legyen otthonunk, ha akár több ezer kilométerre vagyunk a lakástól. Az okoszárhoz kapcsolódik az okoscsengő, amely segítségével a telefonunkon gyorsan megtudjuk nézni, hogy ki áll az ajtó előtt, és a mozgásérzékelőnek köszönhetően pedig push értesítést kaphatunk, ha egy hívatlan vendég tartózkodik otthonunk környékén. A megoldás lehetővé teszi, hogy saját hangunkkal figyelmeztessük a betolakodót vagy szólhatunk a rossz időpontban érkező postásnak is, hogy később jöjjön. De akár távolról beengedhetjük ismerősünket, aki szeretné megetetni a macskát, vagy a gyereket, aki épp hamarabb jött haza az iskolából, és nincs nála kulcs. 

Okos hűtés, okos fűtés

Mindenki szeretné, ha hazaér a munkából vagy iskolából akkor mindig kellemes klíma fogadjon bennünket otthon. Nem kivitelezhetetlen dolog, köszönhetően az okostermosztátoknak és az egyéb intelligens klímarendszernek. Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően mindenki távolról beállíthatja a saját szobájához megfelelő hőmérsékletet. Mivel ezeknek a rendszereknek a beépítése magas költség, ugyanakkor szépen meg fognak térülni az ingatlan eladásakor, de akár korábban is, hiszen ezek a rendszerek akár 30 százalékkal csökkenthetik az energiaköltségeinket.  A Samsung és a YouGov felmérése szerint a megkérdezettek közel fele szerint az ilyen megoldásokkal ráadásul rengeteg időt is meg lehet spórolni.

smart-home_1.jpg

Okos világítás

Az okos világítási megoldás nagyon komoly energiaspórolást tesznek lehetővé. A legtöbb smart light megoldást az eddigiekhez hasonlóan telefonunk segítségével irányíthatjuk, de különböző szenzorokkal is összekapcsolhatjuk őket, így nem kell majd sötétben tapogatva keresni a villanykapcsolót. Egy okos világítási megoldás beépítésével otthonunkba látványosan előadhatjuk a potenciális lakásvásárlónak, hogy milyen modern környezetbe érkezett, ez pedig növelheti az ingatlan értékét.

Az okos otthonok legfőbb helyszíne a konyha lesz! 

"Ez a helyiség már nem csupán az ételek elkészítésére alkalmas, hanem az otthonunk középpontja is, ahol beszélgetni, dolgozni és még edzeni is lehet. Ennek köszönhetően egyre növekszik az igény az olyan okos konyhai technológiák iránt, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a felhasználók több olyan dolgot tehessenek és oszthassanak meg, amelyek örömet okoznak nekik." - mondta Dan Harvie, a Samsung háztartási berendezések üzletágának európai igazgatója, a YouGovval közös kutatás eredményeit értékelve.

efficient-home.gif

Okos sütő

Samsung Dual Cook Flex technológiájával felszerelt sütője, amelyben a sütőtér könnyedén kettéválasztható, így akár eltérő hőmérsékleten és sütési idővel készülő ételek is készíthetőek benne egyszerre. A különleges Flexible Door megoldás segítségével a sütő ajtaját pedig úgy lehet kinyitni, hogy csak az egyik "térfélhez" férünk hozzá, így a másikban készülő étel zavartalanul pirulhat anélkül, hogy elveszne a hő a sütőtérből. A sütő természetesen okostelefonon keresztül is vezérelhető, így akár a kertben pihenve is előmelegíthetünk, vagy ellenőrizhetjük a hőfokot.

Okos hűtőszekrény

A Samsung intelligens hűtőszekrényeiben a Twin Cooling Plus technológiával az egyes rekeszek és természetesen a fagyasztó is külön hűtést kap, így az élelmiszerek hosszabb ideig frissek maradnak, ráadásul nem veszik át a másik polcokon pihenő ételek szagát, így ízletesebbek is maradnak tárolás közben. A Precise Chef Cooling hűtőtechnológia pedig gondoskodik róla, hogy a különböző hőmérsékletet igénylő élelmiszereket eltérő hőfokon tárolhassuk. 

Az európaiak fele hajlandó akár 50 000 euróval többet fizetni egy lakásért, ha "okos" konyhával van felszerelve - derül ki egy felmérésből. 

xsmarthome-schema_c9bb6e83b28e5a2b03766524b150f23a_png_pagespeed_ic_rc0wny8cyz.jpg

Ezekkel az eszközökkel és gépekkel tehát sokszorosára növelhetjük ingatlanunk értékét. Én a fentiek láttán azonnal beköltöznék a jövő intelligens otthonába! És Te?

Szólj hozzá

mobil kreatív jövő web üzlet magyar magyarország robot online innováció forradalom magyarok fejlesztés fejlődés mesterséges smart dolgok robotok mesterséges intelligencia kreativitás jelen parkoló digitalizáció platform digitalizálás lot smart home digitális világ mobilweb új munkahelyek Magyarország mobilapp mobilappok smarthome jövő munkahelye digitálisgonolkodás digitalizált világ digitális megoldások digitális tudás smart light