2018. aug 02.

Repterek: becsekkolt a digitalizáció

írta: acsakiattila
Repterek: becsekkolt a digitalizáció

Egyre több repülőtér alakítja át működését köszönhetően a technológiai forradalomnak. Azok a repterek, ahol a digitalizáció élen jár ott már robotokat használnak vagy kiterjesztett valóság segít az utasoknak a tájékozódásban, és már vizsgálják a blokklánc alkalmazásának lehetőségeit, és egyre több üzemeltető nyit a startupok felé, hiszen tőlük várják az innovatív megoldásokat, amit később beépíthetnek a napi működésükbe. 

abeaab41-e9b6-475a-bb1d-99af1cd98344.jpeg

Fő cél tehát a reptereken a hatékonyság növelése, reptéri élmény erősítése. Köszönhetően a digitalizációnak. 

A repülőterek világviszonylatban tavaly közel 4 milliárd utast szolgáltak ki, akiknek 97 százaléka egy mobil eszközt is magával vitt. A mobilitásban új bevételi forrásokat látnak az üzemeltetők. Ezt felismerte az egyik cég, amely wifi hálózatra csatlakozók kereséseit elemezve segíti az üzleteket abban, hogy helyalapú releváns ajánlatokat küldjön a gépre várakozó utasoknak. 

clipart_smartairport_e.png

A mobiladatokkal dolgozik a "Live Airport" rendszer is, amely egy irányítópulton jeleníti meg a repülőtér teljes működtetését. Az adatok bekötésével többek között megjelenik, hogy hányan igyekeznek a reptérre bizonyos autómegosztó (car sharing) alkalmazás segítségével, így egyszerűbbé tehető a parkolás, és előre fel tudnak készülni a kialakuló tumultusra az utascsatornákon belül. Valós időben kivethető az is, hogy merre megy a tömeg a terminálokon, hogy milyen hatékonyak a helyi kampányok, és milyen hatása lehet egy esetleges járatkésésnek. ez a felület segíti a belső működést és a logisztikát is. Például: a földi kiszolgálók egyik targoncájában merülőben van az akkumulátor, így az irányítók gyorsan utasítást tudnak adni a közeli karbantartó személyzetnek, és ha szükséges a nála lévő okos eszközre küldhetik a cserénél előírt protokoll leírását is. A mesterséges intelligenciával ellátott okos eszközök a teheráruk kezelésénél is nagy szerepet kapnak. Például a konténerek gyorsabb kezelését, ellenőrzését teszik lehetővé.

courteousbriefduck-size_restricted.gif

A fenti példák széleskörű elterjedésére még pár évet biztosan várni kell, a legtöbb repülőtér egyelőre az adatok összegyűjtésére és alapszintű üzleti hasznosításokra koncentrál. Viszont látszik, hogy a technológiai fejlődés senkit sem kímél, és ezt az üzemeltetők is felismerték hiszen a tavalyi évben a SITA felmérése szerint több mint 8 milliárd dollár értékben költöttek informatikai fejlesztésekre a repterek. 

Szólj hozzá

multi kutatás internet üzlet magyar magyarország külföld robot online airport világ forradalom magyarok fejlesztés fejlődés technológia kereskedelem smart robotok munkahely növekedés parkolók digitalizáció munkahelyek digitalizálás digitális világ automatizáció új munkahelyek Magyarország önvezetőautók digitálisgonolkodás digitalizált világ smart airport smartairport