2018. aug 01.

Ők a világ vezető okos városai

írta: acsakiattila
Ők a világ vezető okos városai

A smart city olyan település, ahol az internethez kapcsolódó szenzorok, okos mérők, okos közvilágítási lámpák, folyamatosan gyűjtik az adatokat és az informatikai rendszerek elemzik ezeket. Az adatok feldolgozottságát követően javul a helyi infrastruktúra és a különböző szolgáltatások színvonala, ez pedig pozitívan hat az ott lakók életminőségére. 

letoltes.jpg

Az Intel által támogatott tanulmány négy kulcstényező alapján állapította meg a top 20 város sorrendjét: górcső alá vették a mobilitást, az egészségügyet, a közbiztonságot és a termelékenységet.

A Juniper Research felmérése szerint Szingapúr, Chicago (USA), London (Egyesült Királyság), New York és San Francisco (USA) a világ vezető okos városai, amelyek integrálják az internetes technológiákat és a kapcsolódó szolgáltatásokat.

Az elemzők szerint az intelligens városok akár évi 125 órát képesek "visszaadni" az ott élőknek.

the-benefits-of-becoming-a-smart-city.jpg

Windsor Holden, a cég kutatási és tanácsadási vezetője kiemelte: az elemzők hajlamosak az adatközpontú világ megteremtésének technikai alapjaira összpontosítani, holott nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, milyen előnyökkel jár a smart city-kben való lét. Az egymással összekapcsolt közösségek, önkormányzati szolgáltatások és folyamatok nagy hatással vannak a lakosság, helyi cégek mindennapjaira.

Szingapúr helyzete, mint a mezőnyben egyedüli városállam, és az ország "Smart Nation" kezdeményezése kiemelkedő lehetőséget biztosít számukra a kapcsolódó fejlesztések végrehajtásában. A felmérés szerint elismerésre méltó, hogy a változások milyen rövid idő alatt következtek be - ebből más városok is tanulhatnak.

news_24527_n.jpg

Sameer Sharma, az Intel intelligens városok IoT-megoldásainak globális ügyvezetője úgy véli, hogy a városok a gazdasági tevékenység motorjai. Az egész iparág felelőssége, hogy még rugalmasabbá és tanulékonyabbá tegye a települések rendszereit. A várostervezők, a kormányzati tisztviselők, a magánvállalkozások, a gyártók, a szoftverfejlesztők és a startupok közötti partnerségek révén olyan intelligens városi ökoszisztémák alakulhatnak ki, amelynek nemcsak a lakosság életének javításához járulhatnak hozzá, de az ökológiai lábnyomot is csökkenhetik - emelte ki a szakértő.

Szólj hozzá

jövő munka magyar usa hálózat döntés online világ forradalom digitális fejlesztés fejlődés newyork mesterséges smart word mesterséges intelligencia jelen parkoló növekedés parkolók digitalizáció digitalizálás digitális világ smartcity automatizáció UK Szingapúr digitálisgonolkodás digitálisvilág digitalizált világ digitális megoldások dolgokinternete smartcar digitális gondolkodás digitális készségek digitális tudás smartparking