2018. júl 29.

Digitális és a valós világ kapcsolata

írta: acsakiattila
Digitális és a valós világ kapcsolata

Gyakori panaszok, tipikus mondatok. Ezek olyan generációtól jönnek, akik gyakran nem értik meg egymást, nem találják a közös hangot. 

2-66.jpg

Az Y és Z  generációnak csak a digitális világ létezik.

Az idősebb generáció számára tehát egyértelmű, hogy számukra csak a valós világ létezik. A digitális megoldásoktól és azok használatától félnek, és nem mernek nyitni legyen szó egy netbankról vagy egy online vásárlástól. Számukra  bizonytalanságot, és kihívást jelent a digitális eszközök használata. Ebből az következik, hogy próbálnak teljes egészében elzárkózni a digitális világtól, és a régi, már megszokott megoldásokra támaszkodni. 

Miért nem megy ki a levegőre?

Ez a gyerek nem csinál semmit, egész nap az ágyban fekszik.

Egész nap csak a számítógép előtt ül. Elcseszi az életét!

3-66.jpg

A fiatal Y és Z generációnak pedig csak egyetlen egy világ létezik, amely teljes egészében digitalizálódott. Számukra nincs valós és digitális világ, ez a megkülönböztetés nem értelmezhető részükről. Az átált pillanatok és élmények és azok minősége számukra nem attól függ, hogy a fizikai vagy online térben élik meg, és nem tudják értelmezni, hogy miért lenne az offline értékesebb mint az online világ aktuális pillanata. A digitalizáció mindig és mindenhol szerves részét képezi a mindennapjaiknak, ezért ha megvonjuk tőlük, biztosan negatívan élik meg. Az idősebb generáció tagjai általában az emberi kapcsolatok hiányát mondják, viszont a Y és Z generáció számára nagyon is közeli viszonyokat mutat. Gondoljunk csak bele a vloggerek, gamerek és mindenféle virtuális közösségi kapcsolatba, a fiatal generációnak ezek a lehetőségek ugyan olyan társadalmi életnek felelnek meg.

boy-computer.jpg

Egy felmérés szerint a gyerekek digitális készsége meghaladja a szülőkét.

A 14 éves gyermekek 43,6 százalékának van stabil ismerete az internetről és annak veszélyeiről, és a 14 évesek szüleinek 63 százaléka állítja, hogy gyermekeik sokkal többet tudnak.

Fontos tehát, hogy a fiatalokat időben felkészítsük a tudatos internethasználatra, kommunikálni kell a gyerekekkel, szabályokat kell alkotni, és értetünk kell, hogy mi történik a digitális térben, és ott milyen problémákkal szembesülhetnek. 

Ehhez a szülőknek meg kell erősíteniük saját digitális tudásukat, hiszen lépést kell tartani a technológiai fejlődéssel. El kell tudni fogadni az idősebb generációnak fiatalok új emberi kapcsolatait, nyitottan kell állniuk a változáshoz, és nézőpont váltás szükséges az emberek részéről, hiszen a digitalizáció a társadalmunkat is nagyban formálja, és átalakítja jelenleg is. 

Szólj hozzá

mobil jövő kutatás web internet döntés facebook online innováció startup forradalom digitális fejlesztés elemzés fejlődés technológia mesterséges dolgok robotok mesterséges intelligencia digitalizáció digitalizálás internethasználat homeoffice digitális világ mobilweb új munkahelyek mobilapp mobilappok Mi MI jövő munkahelye digitálisgonolkodás digitálisvilág digitalizált világ digitális megoldások kereskedem digitális gondolkodás digitális készségek digitális tudás