2018. júl 26.

Mikor lesz drónos házhozszállítás hazánkban?

írta: acsakiattila
Mikor lesz drónos házhozszállítás hazánkban?

Internetes kereskedelmi cégek a logisztikai költségek csökkentésére, bevételeik növelésére számítanak, köszönhetően a technológiai forradalomnak. Kis drónok több mint 2 kilogrammot képesek elszállítani közel 160 kilométeres óránkénti sebesség mellett. Ez teljesen átalakítja az internetes kereskedelmi cégeket, és egy álom válhat valóra, hiszen a csomag gyakorlatilag a megrendelést és a fizetést követő pár percen belül már az ügyfélnél lehet.xdrone-delivery-1170x470_jpg_pagespeed_ic_ztrcupouoh.jpg

Bár a drónos csomagszállítás nagyon kényelmes és jó megoldásnak tűnik legalább egy 5 év szükséges ahhoz, hogy társadalmilag is elismert és elterjedt szállítási mód legyen a világon. A cégek számára viszont előnyös lenne, és nem hiába sürgetik ennek bevezetését, és a törvényi szabályok kialakítását, hiszen minél előbb szeretnék, hogy ez a kiszállítási mód elindulhasson. Az Amazon 2017-es évben közel 5 milliárd rendelést szállított ki a Prime előfizetői számára, amely költségei hozzávetőleges becsléssel körülbelül 20 milliárd dollárra rúghatnak. Egyértelmű tehát, hogy a digitalizációban rejlő lehetőségek nagyban képesek csökkenteni logisztikai költségeket is. 

A McKinsey tanácsadócég adatai szerint a kosárelhagyás oka az esetek 86 százalékában az, hogy a vásárló túl magasnak találja a kiszállítás költségeit, így a drónos kiszállítás növelheti a bevételeket ezáltal a kereskedelmi szektor tovább erősödhet, nőhet az ügyfélelégedettség, és még sorolhatnám a további pozitív változásokat. 

amazonprimeair.jpg

Nem hiába tehát, hogy a legnagyobb internetes kereskedelmi cégek hatalmas pénzt és energiát fektetnek abba, hogy a technológiai lehetőségeket kihasználva hosszútávon csökkentsék működési költségeiket, ezzel növelve hatékonyságukat és bevételeiket. Azt gondolom, hogy a drónos kiszállítás rohamosan kezd elterjedni a világon, de még egy nagyon fontos dolog hiányzik ez pedig az 5G. Hiszen ezeket a drónokat hálózatba kell kapcsolni, pontosan tudniuk kell egymásról, hogy ki merre tart, hogy ne legyen káosz a levegőben, ha azt szeretnénk, hogy mindent ezek a gépek végezzenek el. Hazánkban nagyon jól állunk az 5G bevezetésében, viszont figyelembe véve a társadalmi elfogadottságát a drónos csomagszállításnak, a cégek felkészültségét, akkor itthon még egy 10 évet biztosan várnunk kell arra, hogy elinduljon a drónos csomagszállítás napi szinten, viszont kisebb körzetekben a csomagszállítás pár pár éven belül elkezdődhet. A világon erre már számtalan példa van, hogy pizzát, ebédet és kisebb csomagokat egy bizonyos helyeken drónok szállítanak ki.

Izgalmas idők jönnek a kereskedelemben is, a digitalizáció egyetlen iparágat sem kímél.

Szólj hozzá

jövő multi munka üzlet magyar hálózat magyarország döntés online online kereskedelem forradalom mi magyarok fejlesztés elemzés fejlődés technológia fejlesztők mastercard dolgok vállalkozás kkv ekereskedelem robotok jelen növekedés digitalizáció digitalizálás digitális világ Magyarország Drón digitálisgonolkodás digitalizált világ digitális megoldások döntésfolyamat kereskedem dolgokinternete digitális gondolkodás digitális készségek digitális tudás