2018. júl 19.

Digitális forradalom: jönnek az önvezető autók

írta: acsakiattila
Digitális forradalom: jönnek az önvezető autók

Közel tíz milliárd okoseszköz kapcsolódik napjainkban hálózatba, és ez a szám a következő években a sokszorosára fog nőni. A digitális forradalom tehát nagy hatást gyakorol a városokra és a közlekedésre is. 

 

smart-city-768x413.jpg

Becsülések szerint 2022-re 29 milliárd okoseszköz lesz a hálózatban. A következő években a hagyományos autók eltűnhetnek az utakról a digitális forradalom következményeként. Az előrejelzések szerint a városok autóforgalma ennek ellenére tíz százalékkal növekedhet. Jön a car sharing és az önvezető autók kora. Hiszen minden nagyobb autógyártó cég azon dolgozik, hogy önvezető autókat valósítson meg. Itt ugye nem csak arra kell gondolni, hogy nem kell majd tekerni a kormányt, de az autózás szolgáltatás alapúvá fog majd változni. A mai generációba már beleivódott az a gondolat, hogy az autó és az ember összekötődik, és az ember mindig ugyan azzal az autóval jár. Ez biztosan megfog változni a következő években, és az hogy valakinek saját autója legyen az olyan lesz, mint ha mindenkinek saját liftje lenne a lakásához. 

5 év múlva érkezhet az első önvezető autó, amelyek szinte már mindent tudni fognak, amit egy önvezető autónak tudnia kell. Egy biztos, hogy a városokat már fel kell készíteni arra, hogy ezeket az új technológiát képes legyen fogadni. Az előrejelzések szerint a smart city piaca több száz milliárd dollár lehet 2025-re.

Azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy a magánéletünk már nagyon digitális lett az elmúlt években. Az ipar pedig még csak most zárkózik fel, ugyanakkor ebben még nagyobb a lehetőség van, hiszen sokkal több gép van, mint ember. 

otcars.jpg

 

Önvezető autók a gyakorlatban

Az én vízióm szerint ennek hatására megszűnnek majd a dugók a városokban, nem lesznek balesetek, és a károsanyag kibocsájtás a nullára csökken. Merül fel a kérdés sokakban, hogyan segíti majd az 5G ezt a vízió megvalósulását? Úgy, hogy minden egyes forgalomban résztvevő járműről pontosan lehet tudni a pozícióját, pontosan lehet tudni a sebességét és a haladási irányát, és nem csupán a forgalomban aktívan részt vevő mozgó elemekről tudunk minden egyes információt, de a környezetről is pontosan tudunk mindent. Innentől fogva pontosan előre jelezhető, hogy a következő pillanatban a forgalom pontosan, hogyan és milyen irányba mozdul el. Így elkerülhetők a balesetek, nem lesznek dugók, és nem lesz károsanyag kibocsájtás, és rengeteg parkoló felszabadul majd az összes nagyvárosban.

-connected-cars-645x403.jpg

Ehhez viszont nagyok sok fejlesztés szükséges, de ebben a magyar startup cégek élen járnak. Van egy budapesti innovatív startup cég, aki már forgalomban teszteli az önvezető autókhoz szükséges környezet felügyeleti rendszert, de ez csak az egyik lába a dolognak. A másik, hogy Zalaegerszeg mellett már készül egy külön pálya, amely az önvezető autók tesztelésére fog teret adni hamarosan. Azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy a magánéletünk már nagyon digitális lett az elmúlt években. 

Egy biztos ezek a megoldások rengetek energiát képesek spórolni a városnak és az embereknek is.

Szólj hozzá

jövő munka internet autók magyarország robot online forradalom fejlesztés fejlődés smart dolgok robotok parkoló növekedés parkolók digitalizáció platform digitalizálás lot digitális világ smartcity automatizáció 5g Magyarország 5G önvezető autók önvezetőautók digitálisgonolkodás dolgokinternete smartcar