2018. júl 17.

Meglepő kutatás: tízből kilenc ember képes követni a robotok utasításait

írta: acsakiattila
Meglepő kutatás: tízből kilenc ember képes követni a robotok utasításait

Az Oracle és a Future Workplace kutatócég közös felméréséből kiderült, hogy az emberek közel 93 százaléka elfogadná a robotoktól kapott utasításokat a munka során, és kész együttműködni velük. 

Fehér Csaba, az Oracle portfólió igazgatója elmondta, hogy az eredmények világosan megmutatják, hogy a dolgozók nem félnek a mesterséges intelligencia használatától, a robotokkal való kapcsolattartástól, illetve a munkájuk elvesztésétől az automatizáció miatt. 

robot-wellbots.jpg

Kiderült még, hogy jelentős különbség van az MI munkahelyi és otthoni használatának elterjedése között: míg a magánéletben az emberek 70 százaléka használ valamilyen MI-technológiát. A HR szakemberek csak 6 százaléka, munkavállalók 24 százaléka használ valamilyen MI-megoldást a munkahelyén. 

A megkérdezettek szerint a mesterséges intelligencia legnagyobb haszna a termelékenységben lehet. A következő 3 évben a dolgozók 59 százaléka szerint az MI növelni fogja a vállalatok működési hatékonyságát, 50 százaléka szerint gyorsabb lehet a döntéshozatalok folyamatai, 45 százaléka szerint jelentősen csökkennek a költségek, 40 százaléka szerint az ügyfelek még magasabb színvonalú kiszolgálást kapnak majd. 

HR szakemberek 27 százaléka szerint az MI pozitív hatással lesz a tanulásra, 26 százaléka szerint a teljesítménymenedzsmentre, 18 százalék szerint a bérszámfejtésre valamint 13 százalékuk szerint a munkaerő toborzásra is.

Ami tisztán látszik, hogy az MI által még hatékonyabban dolgozhatunk majd. A nagy kérdés továbbra is, hogy a döntéseinket csak segíti vagy teljesen át is veszi a mesterséges intelligencia, ezzel kapcsolatos gondolataim itt olvashatjátok. 

forrás: MTI

Szólj hozzá

jövő multi munka kutatás magyarország döntés robot online forradalom fejlesztés mesterséges kkv robotok mesterséges intelligencia munkahely növekedés digitalizáció platform munkahelyek digitalizálás digitális világ automatizáció új munkahelyek Magyarország HR Mi digitálisgonolkodás döntésfolyamat