2018. júl 14.

A digitális transzformáció kognitív gátjai

írta: acsakiattila
A digitális transzformáció kognitív gátjai

A digitális transzformáció hatásai (legyen szó robotokról, mesterséges intelligenciáról) hatalmas ellenállást vált ki az emberekből, leggyakrabban azokból, akiknek a közvetlen munkáját érinti a robotizáció. Ezzel kapcsolatban szeretném megosztani veletek a gondolataimat, hogy mi lehet az oka annak, hogy nagyon sokan félünk, és ellene vagyunk a fejlődésnek. Pedig a digitális átalakulás, és a robotika megkönnyíti a munkánkat.

55f95b7823cd3a7c2ec4a8d9a731e7d55feadd6dd8fb8.jpg

A legtöbb munkavállalóval beszélgetni az automatizációról olyan, mintha ha azt szeretnéd, hogy vágják saját maguk alatt a fát. Legtöbbször a folyamatok automatizációját átlátó emeberek azok, akik tudnak segíteni a folyamatok részletes átvilágításában, de pont ők azok akik leginkább nem szeretnék, hogy a robotok átvegyenek bizonyos munkaköröket. Nem véletlen, hogy az automatizált folyamatok bevezetését a vállalatoknál egy teljesen más képességű emberek kezelik. Ezeket az embereket megkérdezve, hogy megtudják-e oldani a munkát vagy találnak-e rá humán erőforrást a feladat megoldására, általában az a válasz, hogy NEM. Vállalatoknál és a társadalomban, itthon és külföldön is a növekedést gátoló tényező mindig a munkaerőhiány. 

Ugyanakkor az emberek mindig azonnali megoldást akarnak legyen szó bármiről, melyhez elengedhetetlen az robotizáció, amely nagyban segítené az igények mielőbbi teljesülését. 

összegezve: nagyon akarjuk a robotizációt, csak ne rólunk szóljon. Jó lenne, ha a munkánkat támogatnák a robotok, csak ne vegyék el azt. Ez a gondolkodásmód annyira erős, hogy teljesen ellentétes gondolatokat is bír egyszerre magában tartani. Például: a be nem töltött állás problémája könnyedén szembe áll a robotok elutasításával.

Úgy gondolom, hogy embereknek, leginkább ezekkel kell megküzdeni, ha az automatizációról beszélünk.  

Szólj hozzá

mobil jövő multi munka üzlet messenger magyar magyarország külföld eu robot online online kereskedelem forradalom mi digitális fejlesztés fejlődés technológia mesterséges mastercard vállalkozás kkv robotok mesterséges intelligencia munkahely növekedés digitalizáció platform digitalizálás digitális világ automatizáció Magyarország mobilappok MI jövő munkahelye digitálisgonolkodás digitalizált világ kongnitiv