2018. júl 04.

Növekedett a magyarok sávszélesség igénye

írta: acsakiattila
Növekedett a magyarok sávszélesség igénye

Az elmúlt egy évben jelentősen nőtt a háztartások távközlési szolgáltatások iránti igénye. Az elmúlt egy évben:

  • 78-ról 98 tévécsatornára
  • 70 helyett másodpercenként 170 megabit sávszélességre nőtt a leadott igények.

derül ki a Netrisk.hu távközlési szolgáltatásokat összehasonlító oldala, a telenet.hu az MTI-vel.

A havonta mintegy 100 ezer látogatóval rendelkező összehasonlító oldal adataiból kitűnik, hogy míg 2017-ben a megrendelések 36 százaléka 20 Mbps alatti maximális sebességű internetre vonatkozott, ma már ezek aránya mindössze 20 százalék.

A LEGALÁBB 100 MBPS SEBESSÉGŰ ELŐFIZETÉSEK ARÁNYA 26-RÓL 39 SZÁZALÉKRA EMELKEDETT.

Takács Roland, a Netrisk.hu üzletág-igazgatója közölte, hogy fővárosban az internet megrendelések átlagosan 330 Mbps maximális átviteli sebességre vonatkoznak, addig a nagyobb városokban ez az érték 250 Mbps, a kisebb településeken pedig 150 Mbps körül mozog jelenleg.

Az internetszolgáltatások gyors sávszélesség-bővülését a technológiai paraméterek is segítik, idén eddig az optikai kábelen nyújtott internetszolgáltatások aránya már 26 százalékot tesz ki, szemben a 2017 első öt hónapjában tapasztalt 11 százalékkal - jegyzik meg a közleményben.

A JELENTŐS KAPACITÁSBŐVÜLÉS ELLENÉRE A MEGRENDELT NETES SZOLGÁLTATÁSOK ÁTLAGDÍJA A TAVALYI HAVI 5100 FORINTRÓL ALIG MOZDULT EL, IDÉN 5200 FORINT KÖRÜL ALAKUL.

A Telenet.hu adatai alapján a megrendelt televíziós előfizetésekben az átlagos csatornaszám idén 98-ra nőtt a tavalyi 78-ról. A csatornák száma különösen a kábelszolgáltatóknál emelkedett, és a csomagban (telefonos, illetve internetszolgáltatással együtt) megrendelt televíziós szolgáltatások körében átlagosan a 110-et is meghaladja.

A megrendelt televíziós csomagokban a tematikus csatornák közül átlagosan 14 helyet foglalnak el az ismeretterjesztő csatornák, és átlagosan 12 film- és 11 sportcsatorna szerepel. A HD minőségben nézhető csatornák száma a tavalyihoz hasonlóan 2018 eddigi hónapjaiban is 12 volt.

A Telenet.hu-n rendelt mobiltelefonos szolgáltatásoknak már a 42 százaléka korlátlan beszélgetést biztosító előfizetés. Ezek a csomagok jellemzően nagyobb mobiladatcsomagot is biztosítanak.

A digitális világban fontos az internet jelenléte a háztartásokban, hiszen megkönnyíti az életünket, gyorsabban, egyszerűbben intézhetjük ügyeinket, tarthatjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel stb.

Forrás: MTI

Szólj hozzá