2018. júl 02.

Digitalizáció mindent átalakít

írta: acsakiattila
Digitalizáció mindent átalakít

A digitalizáció rendkívül gyorsan, három, legfeljebb hét éven belül teljesen átalakítja a világunkat. Előrejelzések szerint 2020-ra minden negyedik eurót online fogjuk elkölteni. Bár még mindig nagyon kevesen kezdték el az üzleti életben a digitális átalakulást, ez megkerülhetetlen lesz. Többször írtam már róla, aki most nem kezdi meg a felkészülést, az örökre kimarad, és vesztese lesz a digitális transzformációnak.

iot.png 

A digitalizáció mindent átalakít tehát, jönnek az intelligens eszközök, melyek kapcsolatban vannak, kommunikálnak egymással. Így tehát már a hálózat fog létrehozni különböző rendszereket az egyébként teljesen különálló elemekből, amelyekből sok milliónyi van már ma is, de ez még tovább fog növekedni. Ezért a jelenlegi 4G hálózatnál még megbízhatóbb, gyorsabb és erőteljesebb hálózatra van szükségünk, ez pedig új szabványokat, új üzleti modelleket hív majd életre, ez az 5G. 

Számolni kell tehát a holmik mellett az internetre kapcsolódó eszközökkel az okosotthonkütyüktől kezdve az önvezető autókon át a virtuális valóság üzleti felhasználásáig mindennel. Ezeknek az eszközöknek pedig hatalmas sávszélesség igénye van, és szinte valós időben kell reagálni mindenre. Az 5G-n pedig maximális 1 GB/s-os sebességre lesz képes, szinte nulla késleltetéssel. 

iot-startups.jpg

Kiemelnék egy területet, ahol az 5G teljesen át fog alakítani mindent, ez pedig az e-kereskedelem. Mondok egy példát: elindulunk a kerékpárunkkal egy nagyobb túrára, de véletlenül tönkremegy a pedál, és nincs mód arra, hogy hazatoljam a kerékpárt, de azonnali segítségre van szükség. Itt jön képbe az 5G. A mobilon belépek egy kereskedőhöz, ahonnan megrendelem a kiválasztott pedált. Leadom a rendelést, és itt szintén az 5G segítségével egy drón kiszállítja a megrendelt pedált.

smart-home.jpg

Számtalan terület fog átalakulni. Jönnek majd az önvezető autók, melyek szintén hálózatba fognak kapcsolódni, az okos parkolás, az okos otthonok, okos farmok stb. Ami még nagyon érdekes lehet, az a digitális egészségügy elterjedése, ahol az orvosok a világ másik pontján lévő korházban végezhetnek majd távműtétet. Itt nagyfokú precizitásra, gyorsaságra, megbízhatóságra van szükség, amit kizárólag az 5G tud biztosítani.  

Az 5G bevezetésében Magyarország nemzetközi viszonylatban is élen jár, és teljesen új dolgokat fog nyitni előttünk, és csak rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e meglátni az ebben rejlő lehetőségeket.

Szólj hozzá