2018. júl 01.

Hétvégi kitekintés: ezek az idei vb technológiai újításai

írta: acsakiattila
Hétvégi kitekintés: ezek az idei vb technológiai újításai

Idén június 14-én indult az év legjelentősebb sporteseménye a labdarúgó világbajnokság. Most szeretném nektek bemutatni, hogy milyen digitális megoldásokkal szeretnék közelebb hozni az embereket a sporteseményhez. 

A Fox Sports és a Telemundo ugyanis elérhetővé tette a meccseket az előfizetőiknek egy virtuális valóságban működő alkalmazással is.

000_15y78m-1024x576.jpg

A Fox által biztosított VR-szemüveggel rendelkező tulajdonosok tudják kihasználni azt a lehetőséget, hogy benézzenek egy virtuális nézőtérre, ahol az egész stadiont belátják. További újdonság, hogy így gyakorlatilag 180 fokos videós közvetítésről van szó, de a gól és az izgalmasabb szituációkat akár 360 fokban is meglehet nézni. 

Az 5G nagy próbóbája

Az ilyen nagy sporteseményeknél mint a foci VB mindig telekommunikációs cégek tesztelik a legújabb szabványokat, és technológiákat. Most az 5G próbája zajlik, hiszen 2019-ben piacra kerülő technológiát már most  tizenegy vb-meccset rendező városban lehet tesztelni. 

Jövő a 4K!

A 4K felbontás a világban nagyon gyorsan terjed, így az idei eseménynek köszönhetően még szélesebb körben elérhető ez a formátum a közvetítők és ez által a nézők számára is. 

A legnagyobb technológiai újítás a labdában található NFC-chip, hogy az Adidas labda eladási számát mennyire fogja megdobni az még kérdéses, de számtalan lehetőség nyílik meg a foci szerelmesei felé ennek köszönhetően. Az biztos, hogy a más labda koordinátáit lehet majd ennek köszönhetően megnézni, valamit különböző kihívásokban lehet majd részt enni. Ez önmagában még nem jelent sokat, de a chip labdába való építése nagy előrelépés, mert új út nyílik meg a még hasznosabb alkalmazások elkészítéséhez. 

Videóbíró

Több cikket is olvastam már azzal kapcsolatban, hogy szükséges a meccsek során a videóbíró. A rendszert most mind a hatvannégy meccsen használják. A bíró munkája valószínű nem lett megkönnyítve, hiszen folyamatosan figyelnie kell a mérkőzés mellett a videóbíró jelzéseire is. 

 forrás: hir24.hu

Nektek melyik újítás tetszik az idei vb-ről?

Szólj hozzá