2018. jún 24.

Hatalmas növekedés volt tavaly az e-kereskedelemben

írta: acsakiattila
Hatalmas növekedés volt tavaly az e-kereskedelemben

Egy dinamikusan fejlődő piacról szeretnék írni pár gondolatot, ez pedig az online kereskedelem. Milyen volt a 2017-es év, mekkora fejlődésre számítanak a szakemberek? Mindent elárulok nektek.

e-kereskedelem.jpg

Tavalyi évben jelentős növekedés volt megfigyelhető ezen a piacon, körülbelül 500 milliárdos bevételt generált az e-kereskedelem hazánkban. Ami még megfigyelhető, hogy minden 3. magyar szívesen rendel már külföldi webshopokból terméket, ez a piac 400 milliárdot tesz ki, tehát ha összeadjuk a hazai és külföldi bevételt, akkor összesen körülbelül 1000 milliárdos  piac, ami a hazai GDP szempontjából kockázatos dolognak vehető hosszútávon. 

Jelentős kérdés, hogy a hazai e-kereskedelmi cégek mennyire nyitnak a külföldi piac felé. Hiszen minden harmadik magyar szívesen rendel külföldről, viszont az már nem mondható el, hogy minden harmadik cég szívesen terjeszkedne a külföldi piacon. Tehát egy fontos szempont hosszútávon, hogy a cégeknek nyitni kell a más külföldi piacok felé. Erre jó példa az Extrém Digitál, akik most nyitották meg új boltjukat Bukarestben, és további új boltokat szeretnének nyitni Európában, fontosan tartják az online tér mellett, hogy az offline térben is jelen legyenek, mert ad egyfajta biztonságot az embereknek. Kérdés, hogy a következő generáció mennyire tartja majd fontosnak a shopok jelenlétét. 

e-commerce.jpg

Holisztikusan kell látni a szakmát, nem szabad keretek közé szorítani a cég működését, hiszen ezen a piacon hatalmas növekedés várható még a következő 5 évben. Nyitnunk kell az új megoldások felé, és fel kell venni egy új hozzáállást ez pedig a növekedési szemlélet. Nagy kihívás még az online kereskedelemben az automatizáció. Mivel a logisztika az e-kereskedelem hajtómotorja, ezért a következő években itt is jelentős fejlesztésekre kell számítani, ha valaki nem szeretne lemaradni, elég csak az automatizált raktárokra gondolni vagy a chatbotokra, hiszen ezek a robotok teljesen önállóan képesek ellátni a folyamatokat, így jelentős költségeket tud megtakarítani a cég, ennek köszönhetően pedig akár pár órán belül megkaphatjuk a megrendelt terméket. 

Egy biztos, hogy hatalmas a potenciál tehát ebben a piacban, szakértők hazánkban a következő 5 évben egy 1000 milliárdos piacot prognosztizálnak, ami teljesen reális szám, viszont külföldi rendelésekre nem nagyon mernek becsülést adni. :) Fejlődés nem áll meg, aki nem nyit az újdonságok felé, jelentős hátrányra tesz szert ezen a piacon is. 

forrás: mmonline.hu

Szólj hozzá

jövő munka üzlet magyarország külföld eu robot online kereskedelem forradalom fejlesztés fejlődés webshop vállalkozás kkv ekereskedelem robotok munkahely növekedés digitalizáció digitalizálás digitális világ automatizáció chatbot digitálisgonolkodás