2018. jún 20.

Robotok fogják tönkretenni a magyar kis- és középvállalkozásokat

írta: acsakiattila
Robotok fogják tönkretenni a magyar kis- és középvállalkozásokat

Egy biztos, hogy az automatizáció lehet a kiút a magyar vállalkozások munkaerőhiány és az alacsony termelékenység problémájából hosszútávon, még is tízből négy magyar negatív hozzállást mutat. A munkahelyek nagy része át fog alakulni a következő időszakban, így az oktatást és a munkaerő kiképzést is át kell alakítani, mert a nagymértékű lemaradést nem fogjuk tudni behozni. 

McKinsey a világ egyik vezető tanácsadóvállalata elemzést készített arról, hogy Magyarországon milyen következményi lehetnek a robotizációnak. Ami kiderült belőle, hogy hazánkban 2030-ig legalább egymillió munkahelyet fog érinteni az automatizáció. Tisztán látszik, hogy mely gazdasági szektorokban lehet hatékonyan bevezetni a robotizálást: gyártóiparban, bányászatban, raktározásban és a logisztikában. A munkaköröket megnézve pedig a fizikai munkások, szállítók, és az adminisztratív munkásokat érintheti még a változás. 

A McKinsey számításai szerint már a magyar dolgozóinak munkaidejének kb. 50 százaléka jelenleg is automatizálható lenne a meglévő technológiák segítségével. Egy dolog azonban biztos, hogy a munkahely nem vész el csak átalakul. 

A tanulmány tehát arra is rámutat, hogy a robotizáció nem kiváltja, hanem átalakítja a munkaköröket, és egy teljesen új készségre és személetre lesz szükség a jövőben. A digitális készségek nemsokára olyan alap kompetenciának fognak számítani, mint a nyelvtudás vagy a diploma. Így elkerülhetetlen a jelenlegi oktatási rendszer átalakítása vagy az önfejlesztés fontossága. 

252628.jpg 

A multik belehúztak, de a kkv-k még jobban lemaradtak, hiszen a munkaerő átképzése jelentős költséget emészt fel, itt pedig a nagyvállalatok előnyben lesznek a kis- és középvállalatokkal szemben. A magyar kis- és közévállalkozásokra tehát még nagyobb teher fog hárulni, nem elég a munkaerőhiány vagy a béremeléssel kapcsolatos feszültségek. Így csak a robotizáció segíthetné a hosszútávú stabil növekedést, de a munkavállalók fejlesztése hatalmas összegeket tud felemészteni, amit a kkv-k nehezebben tudnak előteremteni. Egy ördögi kör ez. 

McKinsey szerint a magyarok fele leginkább a robotoktól és a mesterséges intelligenciától fél. A megkérdezettek közül, tízből négy ember negatívan értékeli a robotok bevezését, és látja pesszimistán a jövőt. 

De melyek azok a munkakörök, ahol egy ideig biztosan nem kell számítani a robotokra?

  • Folyamatokat létrehozó emberek
  • Üzleti problémákat megfogalmazó elemzők, szakértők

De olyan feladatokat nem fogunk tudni robotok felé terelni, ahol javarészt fejben van meg a folyamat. Csodára tehát nem érdemes számítani.

Ugyanakkor könnyen el tudok képzelni egy olyan nem túl távoli jövőt, ahol robotok e-mailt írnak, megválaszolnak, chatelnek különböző platformokon, és az emberrel folytatott interakciókat elemezve képesek lesznek tanulni, folyamatokat feltérképezni és javaslatot tenni az automatizációra. Ennek a következménye lehet, hogy a felszabaduló humán erőforrás végett olcsóbb szolgáltatási árakat hozhat, javulhat a kiszolgálás minősége és gyorsasága, ami az ügyfelekre pozitívan hat majd. Egy biztos, egy teljesen emberibb világ érkezik a munka világába, ahol az emberek még magasabb értékű tevékenységet végezhetnek.

Forrás: McKinsey

Szólj hozzá

multi munka üzlet magyarország robot bank fejlesztés business elemzés fejlődés technológia otp vállalkozás kkv robotok mol munkahely digitalizáció digitalizálás digitális világ automatizáció chatbot jövő munkahelye digitálisgonolkodás digitálisvilág